Nicaragua

Nicaragua, tussen Honduras en Costa Rica, is het grootste én het veiligste land van Centraal-Amerika. Het land heeft ook een erg jonge bevolking (bijna 50% van de bevolking is jonger dan 19). Het land trekt minder toeristen dan zuiderbuur Costa Rica, maar moet er helemaal niet voor onderdoen: het heeft alle troeven in huis om u te ontvangen. Rijke, koloniale steden, een lekker weertje het hele jaar door en een enorm gastvrije bevolking. Denk qua natuur aan heldere meren, vulkanen, heerlijk langgerekte stranden - het land ligt tussen de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee - en dichtbegroeid regenwoud. Nicaragua is aan een revival bezig en is terecht een verrassend stukje, onontdekt Centraal-Amerika. Grofweg is het land onder te verdelen in de Atlantische laaglanden, de Centraal-Noordelijke hooglanden en de Pacifische kust.

Nicaragua komt de laatste tijd in het nieuws met de plannen voor de bouw van een tweede 'Panamakanaal': het land wil dwars doorheen het land een verbindingsweg tussen de twee oceanen aanleggen en daarmee de concurrentie aangaan met Panama. Zolang dat plan nog niet is gerealiseerd, ligt het Lake Nicaragua er nog rustig bij (in de nieuwe plannen gaat de drukke vaarroute echter dwars doorheen het meer). Dit meer meet zo'n 55 op 148km en telt 310 eilanden, waarvan een deel per boot te bereiken is vanaf de oevers. Ometepe, letterlijk vertaald 'twee heuvels' is het grootste eiland van allemaal (het is het grootste zoetwatereiland ter wereld) en bestaat eigenlijk uit 2 vulkaantoppen die boven het meer uittorenen: de Maderas en Concepción. De lokale bevolking overleeft er op visvangst en landbouw. U kan er fietsen in een prachtige omgeving, voortdurend vergezeld door apen in de bossen.

Laat ons beginnen met een stukje koloniale cultuur, een echte meerwaarde van dit land. De hoofdstad van het land én grootste stad van het land is Managua, waar alle officiële instanties te vinden zijn en waar de meeste toeristen het land binnenkomen. Er zijn het Nationaal Paleis, het Nationaal Museum en Rubén Darío National Theater. De stad is gelegen aan Lake Xolotlan. Andere steden in het land zijn León en Granada, beiden koloniale steden die beslist de moeite waard zijn. León (2h vanaf Managua) is een levendige universiteitsstad (de oudste van het land), die ooit als hoofdstad van het land fungeerde. De stad huisvest de grootste kathedraal van Centraal-Amerika, er is een artisanele markt waar u de lokale ambachten leert kennen en in het lokale museum krijgt u alles te weten over de folkloristische tradities van het land. Vlakbij liggen de Cerro Negro, de jongste vulkaan die het land telt, en de San Cristobal (de hoogste vulkaan van het land). Juan Venado, een natuurreservaat, kan vanuit León als daguitstap dienen. Hier kan u van augustus tot januari de Paslama reuzenzeeschildpad waarnemen. Vanaf oktober maken de babyschildpadjes hun opwachting naar de branding.
Het koloniale Granada (1h vanaf Managua), in de noordwestelijke hoek van het Lake Nicaragua, kenmerkt zich dan weer door zijn kasseistraatjes en vele antieke kerken. De stad laat zich het best verkennen te voet, per fiets of zelfs per koets. Heel veel gebouwen dateren nog van de Spaanse tijd, de stad werd gesticht in 1524. Anderzijds heeft de stad ook de naam een waar winkelparadijs te zijn en is het dé plek om een stapje in de wereld te zetten in Nicaragua. Vanaf Granada kan u op verkenning naar de Granada Islets (per kayak), wandelend de vulkaan opklimmen (bij voorkeur 's nachts) of naar Ometepe Island.  
De derde stad van het land, Estelí, is een klein, gezellig stadje vol muurtekeningen. Dichtbij ligt het Miraflor Natural Reserve. Jintega tot slot gaat door het leven als 'City of Mist' omwille van de wolken op deze grote hoogte die de stad heel vaak in mist omringen. Het is de geboorteplaats van de revolutie, maar ligt er nu vreedzaam bij. De stad staat bekend voor zijn koele klimaat, indrukwekkende valleien, naaldbomenwouden en hoge toppen. In de buurt liggen koffieboerderijen, natuurparken, meren en rivieren. 

Ten tweede: avontuur en spanning. Voor avontuurlijke reizigers is er de mogelijkheid om een hiking, fietstocht, kayaktocht of zwempartij te ondernemen in of rond één van de iconische kratermeren. Surfen kan op 's werelds hoogste golven, u kan per zipline boven de jungle zwieren, de heuvels van de Cerro Negro naar beneden boarden of scubadiven voor de kust. Zuidelijk, dicht tegen de grens met Costa Rica aan, ligt San Juan Del Sur, nu een echt surfersparadijs. Of verkiest u liever een tochtje per quad, kitesurfing, zeilen, paardrijden, vissen, jeep rental, ... Uitdagingen genoeg dus!
Trekt u de natuur in, dan zijn er verschillende opties: het Indío Maiz Biological Reserve is het grootste regenwoud ten noorden van de Amazone. U kan er met een lokale Rama-gids op stap en wie weet spot u een zeldzaam jachtluipaard. Het Domitila Private Wildlife Reserve, dicht bij Granada, is één van de laatste stukken tropisch regenwoud langs de Pacifische kust; residentie van 200 apen en tal van vogelsoorten, vlinders en insecten. San Jacinto is de uitvalsbasis voor wandelingen naar de omliggende vulkanen en de bubbelende moddervelden in de buurt. Matagalpa leent zich voor een bezoek aan de koffieplantages, vogelspotten of een wandeling door het dichtbegroeide regenwoud en botanische tuinen.

Tot slot: lekker ontspannen! Nicaragua betekent letterlijk 'omgeven door water' en dat is er niet naast ... twee grote oceanen omarmen Nicaragua. Voeg daarbij een temperatuur van gemiddeld 27°C het hele jaar door. Ontspannen kan op de Corn Islands aan de Caraibische kust: Big Corn en Little Corn zijn twee geïsoleerde Caraïbische atols, ooit pirateneilanden. Ze liggen op anderhalf uur vliegen vanaf Managua. Vandaag zijn ze een paradijs in zakformaat, dat aan alle wensen van uw afvinklijstje voldoet: turquoise water, witte zandstranden met palmbomen, koraalriffen voor de kust en een erg ontspannen atmosfeer. U kunt er gaan zwemmen, snorkelen, duiken, zeilen, fitnessen of volledig overgevan aan een sessie yoga. Aan de andere kant van het land, ligt Nicaragua bij de Pacifische kust. De belangrijkste plekken hier zijn Guacalito de la Isla en San Juan del Sur. Ook op culinair vlak komt u niets tekort. Op het menu staan vaak (zoniet altijd) rijst en bonen, maar steeds in een heerlijk te smaken combinatie met kip of rundsvlees. Uiteraard is er ook aan geen exotisch fruit geen gebrek: lekker sterfruit of passievrucht maken haast automatisch deel uit van uw dagelijks menu. Afsluiten doet u in stijl met een glaasje Nicaraguaanse rum, waarvoor het land terecht bekend staat.

Nicaragua heeft veel te bieden qua natuur, maar vooral de koloniale cultuur en de stranden primeren. Daarom kan het land perfect gecombineerd worden met zuidelijke buur Costa Rica, die één en al natuur is! Zo verzekert u van een afwisselende reis zonder enige twijfel.

 • De hoofdstad van Nicaragua is Managua
 • Vanuit Zaventem bent u +- 16u onderweg. U reist vanuit Europa via Costa Rica, Guatemala of Panama)
 • De ideale periode om naar Nicaragua te reizen, is in het droogseizoen van december tot april.
 • Een bezoekje waard:
  Managua
  Leon en Cerro Negro
  Lake Nicaragua
  San Juan del Sur
  Granada
  Esteli
  Domitili Private Reserve
  Corn Island
  Jinotega
  Indio Maiz Reserve
  Masaya
  Matagalpa
  Mombacho Volcano Reserve
  Rivas
  Solentinamo Archipelago
  Somoto Canyon

onze trips in
Nicaragua

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!