Colombia

Als een portret van Zuid-Amerika in 't klein. De natuur schotelt u stijgende Andespieken, doorschijnende Caraïbische wateren en een stukje boeiende Amazone jungle voor. Dit wordt aangevuld met culturele en archeologische schatten en een flinke portie sensuele salsa.

Colombia is een land gelegen in het noord-westen van Zuid-Amerika, grenzend aan twee zeeën en vijf landen. Het land is immens (ongeveer 38 keer groter dan België), maar dat moeten slechts 50 miljoen Colombianen delen onder elkaar. Buiten de steden is Colombia dus puur natuur en rust. Het land kan worden onderverdeeld in vijf gebieden op basis van landschap en klimaat, zijnde de Andes, de Pacifische kust, de Caraïbische kust, de vlaktes van de Orinoco-rivier en het oerwoud van de Amazone. De klimaatverschillen zijn vooral te danken aan de grote hoogteverschillen in het land.

 

De hooggelegen hoofdstad Bogota heeft als belangrijke trekpleister het Goudmuseum, El Museo del Oro. Een ander stadsmuseum dat u kan aandoen, is het Museo Antioquia, bekend om de werken van de bekende Colombiaanse kunstenaar Botero. La Candelaria is de fijne historische wijk van de stad.

Colombia telt niet minder dan 46 nationale parken. Eén ervan is het park van San Augustín, waar vooral het archeologisch park het bezoeken waard is. Dit park (sinds 1995 op de werelderfgoedlijst geplaatst) telt 35 standbeelden, variërend in grootte van 20 centimeter tot wel 7 meter. De thema's van deze standbeelden zijn goden, geestelijk leiders, krijgers, grafstenen en dieren of dierachtigen. In het Caraïbische kustgebied, bij de stad Cartagena, bevindt zich een ander aardig nationaal park: Islas de Rosario. Dit park bevat 43 verschillende eilanden met een oppervlakte van 120 km². Dit nationale park wordt beschermd om zijn koraal. Het park is ook de habitat van ongeveer 1 300 verschillende soorten planten en dieren, waaronder dolfijnen, vissen en haaien. Ook is deze plek uitermate geschikt om een geweldige duikervaring op te doen. Natuurreservaat Rio Clara telt op zijn beurt tal van indrukwekkende canyons en tropisch regenwoud; NP Tayrona is de habitat van de zeeschildpad en de Cocoravallei kenmerkt zich door de hoge palmbomen die uittorenen boven het landschap. 

Andere highlights in het land zijn Cartagena, het zogenaamde 'Parijs van Zuid-Amerika' met kleurrijke straatjes, lieflijke pleintjes en een vestigingsmuur; Barichara, een fotogeniek dorpje met zijn witte huizen, rode daken en kasseien en Ciudad Perdiad. Die laatste bestemming is het Machu Picchu van Colombia:een verloren stad in de bergen die pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd ontdekt. In Villa de Leyva is de tijd blijven stilstaan, Armenia heeft een koffieverleden en de Zipaquira zoutkathedraal is een bijzonder stukje 'zoutkunst'.

 

Het toerisme in Colombia is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig. Het land is veilig voor toeristen, enorm gastvrij en enkele fijne festivals trachten bezoekers te lokken: de Cali Fair, de Barranquilla Carnival, het Iberoamerican Theater Festival en het Bloemenfestival. 

 • Open de locatie op Google Maps
 • De hoofdstad van Colombia is Bogota
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 12u onderweg
 • De ideale periode om naar Colombia te reizen is tussen december en april en in de maanden juli en augustus.
 • Een bezoekje waard:
  Bogota
  Villa de Leyva
  Cartagena de Indias
  San Augustin