Ushuaia

Ushuaia is de meest zuidelijke plek van Zuid-Amerika en de meest zuidelijke stad ter wereld.

Ze is gelegen aan de zuidelijke kust van de provincie 'Vuurland, Antarctica en Zuid-Atlantische eilanden' van Argentinië, vlak aan het Beaglekanaal. Dat Beaglekanaal is 250 km lang en scheidt in zijn oostelijke route Chili van Argentinië (aan de overkant van de baai ziet u Chili liggen); in zijn westelijke route is het een vaarweg met aan weerszijden Chileens grondgebied.

De stad telt ongeveer 50.000 inwoners. De plaats is in trek bij toeristen. Zij bezoeken het nationaal park van Vuurland of maken tochten op het Beagle-kanaal, op zoek naar de plaatselijke flora en fauna. De stad is de uitvalsbais voor een verkenning van Tierra del Fuego NP. U kan er skiën, wildlife spotten, trekken of de 'End of The World'-trein opspringen. 

De benaming Ushuaia is afkomstig van de naam die de inheemse bewoners gaven aan de streek. Het eerste deel van de twintigste eeuw werd de stad opgebouwd rond de gevangenis voor zware criminelen. De Argentijnen volgden het voorbeeld van andere landen, die gevangenissen op een eiland bouwden (in dit geval het eiland Vuurland), zodat ontsnappen zo goed als onmogelijk was. De gevangenen werden te werk gesteld in de houtwinningindustrie rond de stad. Zij zijn uiteindelijk de kolonisten die de stad hebben gebouwd.

 

 

  • De ideale periode om Ushuaia te bezoeken:
    • januari
    • februari
    • december