Buenos Aires

Buenos Aires (Goede Winden) is de hoofdstad van Argentinië, en ook het economische en culturele centrum ervan. Het is de stad van tango en voetbal, van Carlos Gardel en Diego Maradona, van Evita en de Moeders van de Plaza de Mayo. Als er één stad ter wereld gemaakt is voor de woorden ‘melancholie’ en ‘romantiek’ dan is het Buenos Aires wel. Zwervend door de straatjes van de wijk San Telmo ziet u overal om u heen prachtige bars en cafés. Oude Argentijnse mannen zitten aan een tafeltje en drinken hun koffie, terwijl op de achtergrond tangomuziek weerklinkt. In dit decor behoeft het weinig inbeeldingsvermogen om uzelf heel even de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges te wanen.

Met 2,8 miljoen inwoners is het de grootste stad van het land. In de agglomeratie Gran Buenos Aires, liggend aan de monding van de Rio de la Plata (Zilverrivier), wonen meer dan 12 miljoen mensen. Aangezien Gran Buenos Aires bijna één derde van de Argentijnse bevolking huisvest, overheerst het met zijn economie de rest van het land.
Dankzij talloze winkels en boetieks, de prachtige architectuur, een rijk cultureel leven, uitstekende restaurants en de kosmopolitische bevolking van overwegend Italiaanse, Spaanse, Franse, Duitse, Engelse, Oost-Europese, Arabische en Aziatische herkomst, staat Buenos Aires ook bekend als het Parijs van het zuiden. De stad is een van de meest Europese van Zuid-Amerika en van het hele zuidelijk halfrond, en beslist de enige metropool die met zijn noordelijke tegenspelers enigszins kan meedoen. De stad beleefde zijn gouden tijd tussen 1880 en 1920, toen Argentinië tot de tien welvarendste landen van de wereld behoorde en Buenos Aires als haar schitterende hoofdstad nieuwelingen uit Europa lokte die hier een beter bestaan probeerden te vinden.

Volgens velen doet de stad erg Europees aan en het wordt dan ook wel ‘het Parijs van Zuid-Amerika’ genoemd. Voornamelijk door de export van graan en vlees was Argentinië begin 20ste eeuw één van de rijkste landen ter wereld. Buenos Aires groeide uit tot een metropool, waar kunst en cultuur zich volop ontwikkelden. De stad is gebouwd aan de hand van de stadsplattegrond van Parijs en in veel gebouwen, brede boulevards en enorme pleinen ziet u daarom de Franse architectonische invloeden terug. Echter, een eeuw van politieke chaos en mismanagement gooide later roet in het eten. Het land, en daarmee de stad, kregen economische klap na klap te verwerken. Veel wijken tonen nog de grandeur van weleer, maar vaak in een vervallen staat.

Vertoef zeker enkele uren in Recoleta, gelegen in het noorden van de stad. Het hoogtepunt van Recoleta is de begraafplaats El Cementerio de Recoleta waar o.m. Evita Peron begraven ligt. Aan de uitgestrekte boulevards staan prachtige gebouwen, geïnspireerd door de Franse architectuur. De wijk Palermo is voornamelijk ’s avonds en in de weekends populair. De uitgestrekte parken zijn ideale picknickplekken voor Argentijnse families. En in de weekenden barsten de vele bars en discotheken uit hun voegen met zowel jonge Argentijnen als toeristen. De meest bekende tangowijken zijn La Boca en San Telmo waar de tango letterlijk op straat gedanst wordt. Deze plekken zijn echter behoorlijk toeristisch geworden. Wilt u meer tot de kern van de tango doordringen, ga dan ook zeker naar de wijken Boedo, Abasto en Almagro. Boedo is een wijk waar vele tango's zijn geschreven. Abasto is de wijk waar Carlos Gardel heeft gewoond. In Almagro vindt u verschillende ‘milongas’, waar u zelf een poging kunt wagen deze sensuele maar o zo moeilijke dans onder te knie te krijgen!

 • Open de locatie op Google Maps
 • De ideale periode om Buenos Aires te bezoeken:
  • april
  • mei
  • september
  • oktober
 • Een bezoekje waard:
  Plaza 25 de Mayo
  Casa Rosada
  Catedral Metropolitana
  Avenida 9 de Julio
  Palacio del Congreso
  Calle Lavalle
  La Boca
  Cementerio de la Recoleta