Caraïben

De Antillen of de Caraïben is een verzamelnaam van zo'n slordige 7000 eilanden in de Caraïbische Zee. Ze liggen ruwweg in een boog tussen Florida en Venezuela en worden opgedeeld in de Grote en de Kleine Antillen. Tot die eersten behoren Cuba, Jamaica, de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico; tot de tweede groep ondermeer St. Kitts & Nevis, Dominica, Saba, Grenada en Trinidad & Tobago. De meeste hotels op deze toeristische eilandjes liggen vlak aan het strand en lenen zich dus perfect voor de palmboom-met-slippers-strandvakantie van uw dromen. Geen enkel Caraïbisch eiland is vanaf België rechtstreeks aan te vliegen, een tussenstop is vereist.

Er zijn verschillende opdelingen voor de Antillen te maken: Kleine en Grote Antillen, Bovenwindse en Benedenwindse, ... Bij de ene reeks horen de Bahama's wel, dan weer niet, ...
Wij maken een selectie van toeristisch interessante eilandjes uit de grote groep:

De Nederlandse Antillen worden vaak als de ABC-eilanden aangeduid. ABC is een handig ezelsbruggetje om Aruba (met zijn witte stranden), Bonaire (een geliefde duiklocatie én broedplaats van de roze flamingo) en Curacao (met een rijke geschiedenis) vlot te onthouden. Hier is de zon 365 dagen van het jaar van de partij; van cyclonen is (in tegenstelling tot de Franse en Britse buur-Antillen) geen sprake. Andere, minder toeristische eilanden die tot het Nederlands grondgebied horen, zijn Sint-Eustatius, Sint-Maarten (het Nederlandstalige deel van het eiland) en Saba. 

De Franse Antillen bestaan ondermeer uit Guadeloupe, Martinique, St. Barth en het Franse deel van Sint-Maarten (Saint-Martin). Van juli tot oktober is er het cycloonseizoen, de zonnigste periode is tussen december en april.
Guadeloupe telt 5 eilanden en is erg kids-proof, de creoolse sfeer heerst hier nog sterk. St. Barth heeft dan weer een exclusief kantje, de jetset is kind aan huis in de luxehotels langs het strand. Een tip: vermijd St. Barth in de kerstvakantie, dan is het er razend druk. Eén van de stranden van Sint-Maarten staat dan weer bekend om de net over uw hoofd zwevende jumbojets, bij het landen op de luchthaven van het eiland. Vanaf Sint-Maarten kan u een leuke daguitstap maken naar St. Barth en/of Anguilla.  

Overige, toeristisch interessante, eilanden (met een Brits verleden) zijn ondermeer anguilla, Antigua, Barbados, Saint-Lucia en The Grenadines. De witte stranden zijn er ontelbaar, de verliefde stellen bijna ook. Hou rekening met het cycloonseizoen (tussen juli en oktober), de temperatuur blijft echter wel het hele jaar door stabiel.
Op het kleine, vlakke Anguilla kunt u duiken en dolfijnen spotten. Antigua heeft een creoolse sfeer en telt maar liefst 365 stranden, ééntje voor elke dag. Dit is ook het lievelingsplekje van de jetset: jachten en zeilschepen in de English Harbour zijn hier geen rariteit. Ook The Grenadines zijn eerder voor de elite weggelegd. Barbados is dan weer de bergachtige van de Engelse Antillen; hier is 300 dagen van het jaar zon wat een gemiddelde temperatuur van 30°C oplevert. Het groene Saint Lucia is dan weer een populaire duiklocatie, wel opletten voor de pythons!

 • De ideale periode om naar de Caraïben te reizen is tussen december en april.
 • Een bezoekje waard:
  Bonaire
  Curacao
  Aruba
  St. Barth
  Guadeloupe
  Martinique
  Saint-Martin / Sint-Maarten
  Antigua
  Anguilla