Sicilië

Een met suiker bestrooide espresso of een melkachtige cappuccino, Sicilië zal je belonen met een intense bitterzoete ervaring. In Sicilië lijkt het alsof de zon er harder schijnt, de schaduwen donkerder zijn en het men er leeft in het moment.

Catania is de stad van de Etna bij uitstek: de vulkaan heeft reeds meerdere malen lava gespuwd tot binnen de stadsmuren, die zelf gebouwd zijn uit lavasteen. Catania, een stad van de late barok, wordt gedomineerd door het contrast tussen de kleuren zwart en wit, zoals op de olifant op het Piazza Duomo, het symbool van de stad. Het is de geboorteplaats van muzikant Vincenzo Bellini en schrijver Giovanni Verga. Catania is een levendige en dichtbevolkte stad: de haven en de hoogwaardige technologische industriële activiteiten leverde hem de bijnaam van de Etna Valley op.

De Etna is het embleem van Sicilië, en het hoogste punt! De onophoudelijke activiteit van de vulkaan verandert voortdurend de hoogte die op vandaag 3.350 meter is. In 1987 werd een park opgericht om de fauna, flora en unieke landschappen van de vulkaan te beschermen die je kunt bereiken via de zuidelijke kant, vanuit Nicolosi, of via de noordzijde, vanaf Linguaglossa.

Taormina is een stad uit de tijd van de Grieken en de Romeinen en zeer gewaardeerd door Engelsen en Duitsers. Het is op vandaag waarschijnlijk de drukste plaats in Sicilië. De stad hangt als het ware op een berghelling boven de zee en heeft haar middeleeuwse karakter weten te behouden. Taormina biedt een breed scala aan architectonische schatten, de meest bekende is ongetwijfeld het prachtige Griekse theater, die een prachtig uitzicht biedt op de Etna. Hoewel de stad in de hoogte gebouwd werd, is Taormina ook een badplaats.

Het strand van Giardini Naxos heeft de eerste Grieken op Sicilië aan land zien komen zo’n 2700 jaar geleden en verwelkomt op vandaag duizenden toeristen, die aangetrokken zijn door de locatie van de stad, haar bijzonder milde klimaat en haar lange gouden strand ingesloten in de baai tussen Kaap Taormina en Kaap Schisò. Naast de kustattracties van de stad heeft Giardini Naxos ook vele en rijke archeologische overblijfselen van de Grieken, waardoor iedereen het wel eens het speerpunt van de Griekse beschaving in Sicilië noemt.

Syracusa is een maritieme stad die zich uitstrekt over de zee tot aan het eiland Ortigia, waartussen er een harmonieuze baai ligt. De naam doet denken aan het Griekse verleden, de periode van de tirannen en van de rivaliteit met Athene en Carthago, waarvan er verschillende getuigenissen zijn. En niet te vergeten ook van de tijd waarin Siracusa in handen van de Romeinen belandde en de hoofdstad van de provincie Sicilië werd . In een populaire sfeer ontdekken we karakteristieke hoekjes en stoffige paleizen, die door de restauratie opnieuw in hun oorspronkelijke pracht en praal worden hersteld.

Het onherbergzame eiland Stromboli, met haar donkere en verontrustende schoonheid, kijkt uit op de prachtige vulkaan, de beroemde Stromboli, die op regelmatige tijdstippen, gas en vlammen spuwt die gepaard gaan met explosies. De (goede) wandelaars maken zeker de klim, voldoende uitgerust, om de vijf kraters van het monster te aanschouwen ...

Het eiland Panarea bereikt zijn hoogtepunt op de Punta del Corvo (420 m) waarvan de westelijke helling bijna onmiddellijk in de zee overgaat.  Nabij Punta Milazzese, sieren de overblijfselen van een prehistorisch dorp de prachtige baai van Cala Junco. Onder de rotsen en eilandjes die het eiland omringen, de verschrikkelijke Formiche, liggen vele scheepswrakken uit de oudheid.

 • De ideale periode om Sicilië te bezoeken:
  • april
  • mei
  • juni
  • september
  • oktober