Berlijn

Een goede 25 jaar na de val van de muur, is Berlijn een stad met topmusea, veel groen, gastronomische restaurants en één grote brok geschiedenis. Als het gaat om mode, kunst, design en muziek, is de Duitse hoofdstad tot ver buiten zijn grenzen de stad om naar op te kijken.

Een globale toestroom van creatievelingen dezer dagen (en eigenlijk al een hele poos) doet denken aan New York in de jaren ' 80. Deze trendgevoeligheid is een triomf voor een stad die lang vastgeketend was aan de geschiedenis: Berlijn ontwikkelde een revolutie, werd het hoofdkwartier voor fascisten, werd gebombardeerd, in twee verdeeld en uiteindelijk terug herenigd – en dit allemaal in de 20e eeuw!
Bekende bezienswaardigheden zoals de Reichstag, de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en de overblijfselen van de Berlijnse muur zijn één voor één monumenten in het huidige Berlijn die uw geschiedenisboeken makkelijk kunnen samenvatten. De geschiedenis kijkt u recht in de ogen, op min of meer elke hoek van de stad. Misschien is het vanwege de zware historische last dat Berlijn zich  met dergelijke energie zo op de toekomt stort. Soms lijkt het alsof de hele stad in één groot feest losbarst. Cafés zitten elk moment van de dag vol, drinken is er een religieuze rite tot de vroege uurtjes. Slapen? Vergeet het maar! Ondanks het vaak hectische tempo gaat het verkeer er vlot, is het openbaar vervoer er briljant en kunt u er zonder angst ’s nachts rondlopen. Belangrijkste trekpleisters zijn verder nog Potsdamer Platz, het Joodse Museum van Daniel Libeskind, Alexanderplatz, Unter den Linden, Tiergarten, Sanssoucipaleis, Schloss Charlottenburg, East Side Gallery, Museuminsel, de wijken Mitte en Kreuzberg en de Hackesche Höfe. En dan kunnen we wel nog even verder gaan ... Kom en geniet van deze fascinerende stad.

 

De Berlijnse hoogtepunten op een rijtje? Het is maar een woord ...

 • Temidden van Berlijn splitst de Spree zich in twee armen. Het eiland dat hierdoor ontstond is tegenwoordig bekend als 'MUSEUMINSEL’ ; het herbergt een ongelooflijk aantal musea, met wellicht ‘s werelds grootste kunstcollectie. Griekse en Romeinse bouwwerken (zoals het Pergamon-altaar en de Ishtar-poort) in het Pergamonmuseum of verder het Altes Museum, de Alte Nationalgalerie, het Bode Museum en het Neuses Museum … reden genoeg om de hele site uit te roepen  tot UNESCO-Werelderfgoed.
 • Het kasteel CHARLOTTENBURG is één van de mooiste voorbeelden van de Koninklijke Pruisische architectuur in Berlijn. Het paleis is omgeven door een weelderige park.
 • Welkom bij Berlijn’s equivalent van de Champs-Elysées! UNTER DEN LINDEN ("onder de lindebomen") is de meest beroemde avenue in de stad, die door de grote vorst Frederik Willem in 1647 werd aangelegd. 
 • BRANDENBURGER TOR, een triomfantelijke poort aan het einde van Unter den Linden, is nu het embleem van Berlijn maar voor bijna drie decennia was het een symbool van de verdeelde stad : het monument was ooit een integraal onderdeel van de Berlijnse muur, die liep naar het noord-zuiden liep richting Potsdamer Platz. Het werd bekroond door Johann Gottfried Schadow, gedreven door het standbeeld van de overwinning. 
 • KREUZBERG  heeft altijd al bekend gestaan voor zijn multiculturele en onconventionele vibe die mensen van over de hele wereld sinds vele jaren aantrekt, vooral de jonge mensen en deze die jong van hart zijn. Het is waarschijnlijk dé wijk van Berlijn, die altijd al beroemd was over heel Duitsland. Ofwel in de jaren 60  als de nieuwe thuis van vele Turkse gastarbeiders of als een ontmoetingsplaats voor de alternatieve en anarchistische scène, of als een autonome- en chaotische buurt. 
 • Het TREPTOWER PARK ligt direct aan de oever van de rivier de Spree in het district Troptow-Koepenick. In het tijd van 1946 tot 1949 was het Sovjet-militair bestuur het Sovjet-Unie War Memorial in het centrale gedeelte aan het bouwen. Momenteel heeft het een oppervlakte van ongeveer 100.000 m ². 

U zoekt nog een alternatieve manier om Berlijn te verkennen?
Hebt u ooit eraan gedacht om naar Berlijn te komen en om de stad te leren kennen vanuit een TRABI? Het statussymbool van de voormalige DDR is vandaag absoluut cultus. Is het nu in een in het oog springende rode open Trabi of in een hemelsblauwe Stretch-Trabi - een tour in dit unieke voertuig is al heel wat. Na een korte introductie in de technische geheimen van de Trabi zal u rond Berlijn “cruisen” met een snelheid van 30 kilometer per uur. Terwijl u onder uw voeten de motor voelt draaien  wordt u overdonderd door de ‘jungle metropool’ en u zult Berlijn beleven - de stad bekend om zijn hart en ziel. Naast de unieke historische bezienswaardigheden, zoals de Brandenburger Tor en de Reichstag, beroemde pleinen zoals Gendarmenmarkt en Potsdamer Platz, de grote boulevards als Unter den Linden en Kurfuerstendamm, passeert u ook Checkpoint Charlie en Eastside Gallery, die tegenwoordig doet denken aan de voorheen verdeelde stad. Eén ding die we u verzekeren : na deze tour zal u weten waarom de Trabi-bestuurders aanzien worden als de sterksten.

 

 • De ideale periode om Berlijn te bezoeken:
  • januari
  • februari
  • maart
  • april
  • mei
  • juni
  • juli
  • augustus
  • september
  • oktober
  • november
  • december