Dubai

Dubai, parel van de Arabische Golf, heeft alle troeven om Belgische toeristen te bekoren: gelegen op een goeie zes uur rechtstreeks vliegen vanaf Brussel, een miniem uurverschil, het hele jaar door zonzeker (er zijn amper 4 regendagen per jaar), een ruim aanbod aan activiteiten en mogelijkheden, veilig en kindvriendelijk. Het emiraat (Dubai maakt deel uit van de VAE) zorgt ervoor dat u zowel strand, stad, woestijn en bergen kan combineren; binnen de twee uur rijden vanaf Dubai-stad staat u in een compleet ander landschap. Het lokte in 2015 een kleine 50.000 Belgen naar Dubai en dat worden er beslist nog meer in de toekomst! De stad is perfect te combineren met een rondreis door Oman / Iran of een strandvakantie op de Malediven en de Seychellen.

Dubai ontstond als vissersdorp in 1830: 'pearl diving', dhows en dadels waren alles wat er was aan een kreek, strategisch gelegen aan de Perzische Golf. Dat veranderde drastisch vanaf 1870 met de vondst van olie en het uitbouwen van een haven. Bij de ontdekking van petroleum in de jaren '60 van de vorige eeuw startte de hoogbouw, waar tot op de dag van vandaag geen stop meer aan kwam. Dubai groeide in de hoogte én tegelijk op kunstmatig aangelegde eilanden op zee; zo werd de stad het toeristische en commerciële centrum van de Verenigde Arabische Emiraten. Dubai verwelkomt anno 2016 jaarlijks 14 miljoen reizigers, die hebben de keuze uit zo'n 700 verschillende hotels in de regio waaronder zo'n 60 vijfsterrenhotels. Tegen 2020 wil men daar 20 miljoen toeristen van maken, kwestie van de ambities hoog te zetten.

Dubai is om die reden een combinatie van twee werelden. De stad bestaat uit twee delen. Enerzijds is er het sfeervolle, oude stadsgedeelte (bezoek zeker de historische wijk Bastakya) met zijn smalle straatjes en gezellig drukke souks enerzijds en het kosmopolitische, extravagante en ultramoderne nieuwe en rijke gedeelte met wolkenkrabbers die dingen om de hoogste te zijn anderzijds. Al is het vooral de Burj Khalifa, met zijn 828m en 162 etages nog even het hoogste gebouw ter wereld, die de aandacht opeist. Het beste zicht op de toren geniet u vanaf Waterfront Promenade voor de Dubai Mall of op de brug over het water naar Souk al Bahar. De Burj Khalifa heeft niet alleen het record van het hoogste gebouw, ook het record van hoogste observatiedek ter wereld, de hoogste nachtclub van de wereld en het hoogste vrijstaande gebouw staan op naam van de Burj Khalifa. Ook de exentrieke Cayan Tower domineert het stadsbeeld, aan de Dubai Marina.
En niet alleen de Burj Khalifa valt op, in Dubai moet alles speciaal, uniek, steeds meer, steeds groter, steeds extremer, ... Als je weet dat het enige zevensterrenhotel ter wereld zich in deze stad bevindt, dan krijg je wellicht al een vermoeden van het feit dat de sky de limit is in Dubai. Enkele jaren terug werd zelfs een ski-oord in de woestijn aangelegd. Ook Dubai Airport past in het recordlijstje als één van de drukste luchthavens ter wereld: Dubai Airport verwelkomt jaarlijks zo'n 71 miljoen passagiers en dient als hub tussen Europa/ Afrika en Azië / Indische Oceaan. 

 

Wat valt er verder allemaal te doen en zien:

  • Teken present aan de Dubai Fountain: iedere avond vanaf 18 uur is er ieder half uur (tot 23u) een schitterende watershow te bewonderen. Verwondert het u dat dit de grootste fonteinen ter wereld zijn ...? Wellicht niet!
  • De Dubai Marina is met een lengte van drie kilometer de grootste jachthaven die door de mens is aangelegd. Rondom het water van de Dubai Marina ligt de Dubai Marina Walk, een kilometerslange boulevard waar je gezellig kunt wandelen, joggen of kunt relaxen op het terras bij één van de vele restaurantjes. 
  • The Palm Jumeirah is wereldberoemd. Deze kunstmatige 'palmarchipel' voor de kust herbergt hotels, kilometerslange stranden en een mooi zicht over de skyline van de stad. U bereikt het per bus, taxi, catamaran, monorail of ... helikopter. De Palm herbergt verschillende luxehotels en een gigantisch waterpark. 
  • Rond Dubai Creek vindt u de stoeks, de oude stad en de haven; dit was het eerste bewoonde gebied van Dubai destijds. Bezoek zeker ook Bastakiya waar nog traditionele huizen, smalle steegjes en oude windmolens zijn te bezichtigen. In het Dubai Museum leert u alles over het verleden van de stad, vlakbij ligt het Portugese Fort Al Fahidi. Ook in het Heritage Village leert u alles over folklore in Dubai. 
  • Jumeirah Moskee is ook voor niet-moslims te bezoeken op een aantal dagen per week. 
  • Sheikh Seed Palace geldt als de officiële residentie van de sheikhs, al doet het nu vooral dienst als regionaal museum opgetrokken in traditionele architectuur. 
  • U zoekt iets om te doen in Dubai? Dat is nu eens echt geen enkel probleem ... Wat verkiest u: ski, sandboarding, kameelrijden, ballonvaren, formule 1, skydiving, kitesurfing, paddling, duiken, golfen, ... U kan shoppen in de grootste shoppingmall ter wereld (en één van de tientallen andere gigantische shopping malls), het grootse aquarium bezoeken, zich uitleven in het aquacenter, een dhowcruise maken, op de citybus springen, met een amfibievoertuig door de stad rollen, ... Of ook gewoon languit liggen op het strand kan natuurlijk probleemloos. Dit toch al indrukwekkende lijstje wordt aangevuld met talrijke sport-en muziekevenementen het hele jaar door.  En tegen dat u dit leest, is alles al weer lang vooruitgestreeftd wellicht!
  • Dubai is ook een erg kosmopolitische stad: met meer dan 200 nationaliteiten is de wereld kind aan huis in de stad. De stad leeft op toeristen, expats en inwijkelingen; slechts een vijfde van de inwoners is echt Emiraat. Dat betekent dat u werkelijk vanuit elke hoek van de wereld een restaurant vindt in de stad. Ook op uw bord komt in Dubai de wereld vlotjes voorbij. 

U verplaatsen in Dubai kan goedkoop per metro (er zijn twee efficiënte, gebruiksvriendelijke lijnen; het netwerk breidt alsmaar uit), taxi, bus of watertaxi over de Dubai Creek. 

  • De ideale periode om naar Dubai te reizen is tussen oktober en mei (de extreme temperaturen in onze zomer zijn te mijden!)