Thailand

Als parel van het Zuidoost-Aziatische reiscircuit, biedt Thailand verbazingwekkende diversiteit en een werkelijk fascinerende en toegankelijke cultuur die, samen met de gerespecteerde Thaise gastvrijheid, het land tot een ongelooflijk populaire bestemming maakt.

Thailand, het 'land van de glimlach', is al sinds 1238 een zelfstandig koninkrijk. Het Thaise volk verjoeg de Khmeroverheersers en sinds dat jaar bleef het land in meer of mindere mate zelfstandig. In het noorden grenst het aan China, in het westen aan Laos en Cambodja, in het zuiden aan Maleisië. Thailand ligt aan twee zeeën: de Andaman Zee aan de westzijde en de Golf van Thailand aan de oostkant. Het boeddhisme is hier de overheersende godsdienst. Het land kent zo’n 200.000 monniken. Het klimaat vertoont regionale verschillen: het zuiden heeft een tropisch klimaat met veel neerslag en een korte droge periode, de centrale gebieden en het noorden hebben een moessonklimaat met een uitgesproken droge periode. Oriëntatie vooraf op gebied en klimaat is wenselijk, om u niet te laten verrassen. Aan de stranden is het van december tot februari hoogseizoen, met Europeanen en vakantiehoudende Thai. Thailand is het grootste land in Zuidoost-Azië.

Thailand kende jarenlang maar één ‘echte’ stad: Bangkok. Met zo’n 8 miljoen inwoners is de stad nu eenmaal ook het centrale punt van het land. Bangkok is een stad van tegenstellingen: zeer grote rijkdom en bittere armoede. De koninklijke gebouwen, veel tempelcomplexen, de wats, en diverse musea maken een bezoek de moeite waard. Sinds een aantal jaren probeert de regering echter meer en meer, en met succes, regionale steden als Chiang Mai, Korat en Songkla te ontwikkelen. Er is nog steeds een groot verschil tussen het leven in de grote steden en toeristencentra en de dorpjes op het platteland in de noordelijke gebieden. Hoewel gsm en internet ook hier zijn gearriveerd, houden de oude tradities en denkbeelden de overhand: de verplichte bijdrage aan de tempelbouw, de huizenbouw op palen, de positie van de monniken in de dorpshiërarchie, het gebruik van hoge aardewerken kruiken als wateropslagplaats. Een reis naar Thailand is pas ‘af’ als u een Thais dorp hebt bezocht. 

De oostkust bij Pattaya kenmerkt zich door tegenstellingen: Pattaya, een druk vakantieoord met allerlei soorten van vermaak, ook de wat minder fatsoenlijke. In Pattaya, de badplaats waar tijdens de Vietnamoorlog de Amerikaanse soldaten zich ontspanden, vindt u wereldse theatershows naast religieuze hoogtepunten als het Heiligdom van de Waarheid, het grootste houten bouwwerk van de wereld.Op de eilandjes als Ko Chang en Ko Samet is het minder druk. Het zuiden heeft prachtige koraalriffen in een heldere blauwe zee, kustplaatsjes en talloze eilandjes. Phuket, het grootste eiland aan de westkust, trekt per jaar miljoenen zon- en strandaanbidders. Ook aan de oostkant van Thailand vindt u moderne toeristencomplexen; op het eiland Ko Samui zijn naast drukke stranden ook nog plekjes waar u rustig kunt genieten van zon, zee en strand. Koµ Samui is de ideale plek om aan watersport, golf, spa of shopping te doen. Bijzonder is ook het bezoek aan het nationale olifanteninstituut in Lampang, waar u een olifantenziekenhuis aantreft. De vroegere koningsstad Ayutthaya, sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, toont een prachtig beeld van het verleden van Thailand. Het land kent een aantal nationale parken. Het Khao Yai Park is sinds 2005 Werelderfgoed, met de indrukwekkende Haew Narokwaterval.

 • De hoofdstad van Thailand is Bangkok
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 11u onderweg
 • De ideale periode om naar Thailand te reizen is tussen november en april
 • Een bezoekje waard:
  Bangkok
  Ayutthaya
  Kanchamaburi
  Phitsanulok
  Sukothai
  Chiang Mai
  Mae Hong Son
  Gouden Driehoek
  Chiang Rai
  Phuket
  Koh Samui
  Hua Hin