Bagan

Bagan is een van de grootste archeologische sites van Zuidoost-Azië.

Het uitzicht over de vele pagodes die over de vlakte lijken uitgestrooid, is onvergetelijk. Van 1057 tot 1287, toen Birma in handen was van de legers van Kublai Khan, werden zo’n 13000 tempels, pagodes en andere religieuze gebouwen opgericht. Op vandaag blijven er nog 217 over. De top tien bestaat uit Ananda, Thatbyinnyu, Thandawyga, Gawdawpalin en Shwegugyi, Dhammayangyi, Shwesandaw, Shinbintalyaung, Hitlominlo en Minglazedo.

De Ananda-tempel werd afgewerkt in 1091 tijdens de heerschappij van Koning Kyanzittha. Het bouwwerk is geïnspireerd door de legendarische Nandamula-grot in de Himalaya. De toren die tot 51 m hoogte reikt, werd in 1990 voorzien van een bladgouden bedekking, voor zijn 900ste verjaardag. De tempel huisvest vier grote beelden van de Boeddha’s doorheen vier tijdperken : Kakusandha in het noorden, Konagamana in het oosten, Kassapa in het zuiden en Guatama, de meest recente Boeddha, in het westen. Na Ananda bezoekt u Ananda Okkyaung, een van de weinige bakstenen kloosters uit de vroege Bagan-periode, en Thatbyinnyu, de hoogste tempel van Bagan (61 m hoog).

De tempels van Bagan kan u ook per luchtballon verkennen. Je moet er wel vroeg voor uit de veren: de ballontochten worden enkel 's ochtends georganiseerd zodat u de zonsopgang boven de tempels kan aanschouwen. Een must-do!!

  • De ideale periode om Bagan te bezoeken:
    • januari
    • februari
    • november
    • december