Luang Prabang

Kleur is één van de eerste deugden van Luang Prabang waar reizigers kennis mee maken: bontgekleurde frangipani-bloemen met weerbarstig parfum, dichtgegroeide bomenrijen met hoogrode bloemen, roodbruine gewaden van monniken, groene bergheuvels aan de einder en luisterrijke gouden en wijnrode tempels. De aroma’s van verse koffie, rivieractiviteit, marktjes en pikant eten volgen al snel. Luang Prabang is een dorp dat toevallig stad is geworden. De wegen zijn er nog rustig, de markten levendig en de sfeer heel gelaten. Het maakt fietsen en wandelen in deze stad een heel fijn gebeuren. Het is, wat ons betreft, één van de mooiste steden in dit deel van Azië en staat in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De stad wordt de spirituele hoofdstad van het land genoemd.

De voormalige Koninklijke hoofdstad van het land is gelegen aan de samenvloeiing van de Mekong en de Nam Khan rivier, aan de voet van de heilige Phu Si heuvel (100m hoog, deze moet je zeker beklimmen!). Zijn 300 treden leiden naar de Dat Chomsi en zijn vergulde stoepa, vanwaar u een mooi uitzicht heeft over de stad en de rivier, die vooral romantisch is bij zonsondergang. U ziet hoe de stad een fantastische ligging heeft, tussen groene heuvels en de Mekong ingesnoerd. 

Luang Prabang telt zo'n 30 tempels, je struikelt hier dus net niet over de stoepa's en tempelcomplexen. Onder de dertigtal tempels in Luang Prabang, mag u de opmerkelijke Wat Xieng Thong (1560) zeker niet missen. Met zijn daken die bijna tot op de grond hangen en zijn rijk versierde vergulde houten gevel, is dit zonder twijfel de mooiste tempel in Luang Prabang (en mogelijks in heel Laos). Verschillende stoepa’s en kapellen omgeven de tempel, één van hen herbergt een zeldzame liggende Boeddha (16de eeuw) van uitzonderlijke elegantie. Het belangrijkste monument in het Royal Palace Museum is ongetwijfeld de beroemde Gouden Boeddha of Pha Bang (83cm hoog), die zijn naam aan de stad heeft gegeven. 

's Morgens vroeg moet u zeker de offerronde door monniken in de straten van de stad beslist meemaken; 's avonds mag u zeker de levendige markt in de hoofdstraat niet achterwege laten. 

Een uitstap vanaf Luang Prabang kan gemaakt worden naar ...

  • De grotten van Pak Ou (Tam Ting) met diens honderden boeddhabeelden of ook een fietstocht, olifantentour of boottocht naar de omliggende dorpen behoren tot de opties. U kunt dus makkelijk een aantal dagen spenderen in Luang Prabang en omgeving. U bereikt de grotten per boot over de Mekong, langs de 'watersnelweg' van Azië.
  • Op 32 kilometer buiten Luang Prabang liggen de Kuang Si Falls. Verschillende kalksteenformaties creëren deze prachtige watervallen die in terrasniveaus gevormd zijn en beneden uitmonden in natuurlijke baden. Perfect om in af te koelen op een warme dag! In de dicht beboste jungle rondom de watervallen leven wilde dieren die u kunt spotten tijdens een mooie wandeling.
  • De ideale periode om Luang Prabang te bezoeken: