Tokio

Het meest indrukwekkende aspect van Tokio is de enorme energie die de stad uitstraalt.

Tokio is de thuisbasis van een kwart van alle Japanse inwoners, goed voor zo'n 12 miljoen inwoners in de agglomeratie van de grootstad. Het mag dan ook niet verwonderen dat de Japanse hoofdstad één van de grootste steden ter wereld is. Het is een plaats waar het drukke stadsleven botst met de rust van oude tradities. Hoewel die energie soms té geweldig is, blijft Tokyo een prachtig voorbeeld van het naoorlogse mirakel dat Japan is geworden. Tussen alle hypermoderne constructies kunt u nog altijd het oude Tokyo terugvinden, de twee staan broederlijk naast elkaar. In de schaduw van wolkenkrabbers vindt u nog steeds straatjes met kleine ambachtswinkeltjes, restaurantjes, oude houten huizen en ryokans. In 2020 organiseert Tokio de Olympische Zomerspelen.
Tokyo is een versmelting van steden zonder echt centrum, maar blijft relatief overzichtelijk. De verschillende wijken hebben elk een eigen karatker weten te creëren; voor bezoekers liggen alle attracties binnen de Yamanote-treinlijn, die in een cirkelvorm rond het centrum ligt. Het Keizerlijk Paleis (u kan alleen de tuinen ervan bezoeken) ligt in het middelpunt, omgeven door Ginza (de exclusieve winkelwijk, soms ook wel de Champs-Elysées van Tokio genaamd) en Marunouchi. Meer naar het westen ligt Akasaka, paradijs voor Bourgondiërs met Senso-jio als hoogtepunt, én thuishaven van de hippe jeugd en dito discotheken. Vanaf Roppongi Tower mag u het zicht over de stad niet misse, 56 etages hoog. In Shinjuku ziet u voorbeelden van het moderne Westen in een clash met de chaos van het Oosten. Shibuya en Harajuku zijn de trendy fashion-spot van de stad, waar hipsters en studenten verzamelen blazen bij voorkeur en de alternatieve wijk waar verschillende subculturen vredevol regeren.

Aan eten ook geen gebrek in Tokio: de stad heeft zowaar meer Michelinsterren op zijn grondgebied dan Parijs. Wat u niet mag missen: de culinaire wijk Kappabashi en de Tsukiji Market, een gigantische versmarkt waar tonnen vis dagelijks worden verwerkt en verkocht.

Wanneer u meer wil te weten komen over de cultuur en geschiedenis van de stad Tokio, dan is het Edo-Tokyo museum de ideale plaats. Het museum is opgericht in 1993 en is zeker een bezoek waard. In dit museum mag u, in tegenstelling tot andere musea in Japan, gewoon praten en zoveel foto's nemen als u wilt. In de verschillende hallen van het museum staan veel uitgewerkte schaalmodellen en iedere hal is voor de bezoeker een unieke ervaring. Het Japanse Zwaardenmuseum in Tokio is een klein, maar erg leuk museum. De liefhebber van de Japanse cultuur kan hier zeker terecht.

Ook liefhebbers van moderne architectuur zijn met Tokio goed geboekt: verschillende winnaars van de Pritzker-prijs komen uit de stad of studeerden er. Kenzo Tange bouwde het Olympisch Stadium in 1964, Tadao Ando heeft ondermeer de mall van Omotesando Hills neergeplant, Toyo Ito en Shigeru Ban zijn de andere twee sterarchitecten. En ook Herzog & De Meuron bouwden er een pareltje: het Prado-gebouw.

 

Praktisch om te onthouden ...

 • De twee luchthavens die de Japanse hoofdstad bedienen, zijn Tokio Haneda en Narita.
 • Reken 3 tot 4 dagen voor een comfortabel bezoek aan de stad: de stad is gigantisch en heeft vele wijken, bovendien is er door het grote uurverschil wat tijd nodig om te acclimatiseren. U kan vanuit Tokio ook een daguitstap plannen naar UNESCO-stad Nara, de Boeddhatempel in kuststad Kamakura of Hakone (Mt. Fuji) om even aan de stadsdrukte te ontsnappen.
 • Tokio heeft twee luchthavens: Narita en Haneda.
 • De ideale periode om Tokio te bezoeken:
  • april
  • mei
  • september
  • oktober