Kyoto

Kyoto, met zijn honderden tuinen en tempels, was een keizerlijke hoofdstad gedurende 11 eeuwen (tot 1868) en is tot op heden het cultuurcentrum van Japan en één van de cultureel rijkste steden van Azië. Zijn verleden maakt dat deze stad nog de authentieke Japanse tradities representeert. De 1600 boeddhistische tempels, 17 UNESCO-sites en 400 Shinto-schrijnen maken de stad tot het hart van het traditionele Japan. Tussen Tokio en Kyoto liep vroeger de gouden route. U kan in Kyoto zonder de grootste moeite 2 tot 3 dagen spenderen.

De historische monumenten, negentien in totaal, van Kyoto staan ingeschreven op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

 • Het park van het Keizerlijk Paleis telt een enorme variëteit aan planten en bomen en is uitstekend voor picknicks, wandelingen en sport. Het park is op zijn mooist in maart en april als de pruimelaars en kerselaars bloeien.
 • Het Gouden Paviljoen of Kinkakuji is wellicht de beroemdste bezienswaardigheid in Kyoto. Het oorspronkelijke paviljoen, werd in brand gestoken door een fanatieke monnik. Later werd het herbouwd en werden buiten de bovenste verdieping, ook de muren en pilaren op de 1e verdieping van bladgoud voorzien. Het is Unesco Werelderfgoed en wordt omringd door de oorspronkelijke tuinen die zeker de moeite waard zijn. In de tempel liggen heilige relikwieën van Boeddha.
 • Een andere bekende bezienswaardigheid is het Heian schrijn. Dit is een shinto tempel waar blijde gebeurtenissen gevierd worden. Door de vermiljoen kleur is het een spectaculair zicht. Achter de grote hal is er een mooie tuin met een vijver. In de lente kleuren kersenbloesems en azalea’s de tuin, in de zomer zijn het de irissen en de waterlelies. Deze locatie is zeer geliefd bij trouwpaartjes voor fotoreportages.
 • Het Nijo kasteel staat bekend om zijn bijzonder weelderige interieur en zijn nachtegaalvloeren. Deze zijn speciaal ontworpen om vogelachtige piepgeluiden voort te brengen als erop gelopen wordt. Zo werden de ninja’s en andere mogelijke indringers verraden. Het complex was een symbool voor de macht en de rijkdom van het Shogunaat in Edo, dat toen aan de macht was. De beste schilders werden uitgekozen om de ontvangsthallen te beschilderen ter voorbereiding van een bezoek van de keizer.  Zeer bijzonder zijn de architectonische details van het enorme hoofdgebouw, het Ninomaru.
 • Kyoto Tower is gelegen ten noorden van het station en wordt gerekend tot de grootste architectuurblunders van de stad. Vele inwoners beschouwen de bouw van de 130 m hoge toren in 1963 als het einde van het mooie panorama van Kyoto.
 • Een bezoek aan de 848 m hoge berg Hiei-Zan en het grote Enryaku-ji tempelcomplex is eveneens de moeite waard. In zijn hoogdagen telde het complex 3000 gebouwen en een leger van duizenden monniken. Vandaag blijven er maar drie pagodes en 120 kleine tempels meer over, maar het zicht blijft niettemin indrukwekkend.
 • Tot slot: Kyoto is ook dé stad der maiko's en geisha's. De meesten van hen leven in de stad, in het Gion-district.
 • Nog meer Kyoto? U kan nog langslopen in Kiyomizu-Dera, Sannenzake Walk, Kodai-ji, de Nishiki Market, ...
 • Vanuit de stad kan u op daguitstap naar Nara of Arashiyama.

Vanuit Kyoto kunt u op daguitstap naar he Miho-museum. Dit gebouw heeft een indrukwekkend exterieur; het museum werd ontworpen door I.PM. Pei, een Chinees-Amerikaans architect die vooral bekend raakte met de glazen piramides voor het Louvre in Parijs. Het museum, opgericht in 1997, stelt Japanse kunst, schatten uit oude rijken wereldwijd, ... tentoon.  

 • De ideale periode om Kyoto te bezoeken:
  • april
  • mei
  • september
  • oktober