Bali

Bali mag dan een klein eilandje zijn – het is mogelijk om op één dag de hele kustlijn af te rijden – het is toch een prominente toeristenbestemming om een langere tijd op door te brengen, en met recht en reden.

Vraag aan reizigers wat ze zo leuk vinden aan Bali, en je zal honderden verschillende antwoorden krijgen. Zijn het voor de enen de felgroene rijstterrassen, gaan de anderen voor de uitdagende surfgolven en prachtige stranden. Nog anderen verkiezen de mystieke ceremonieën en dansen. En dan beperken we ons nog tot slechts enkele van de vele attracties op het eiland. ‘Klein’ staat dus duidelijk niet voor ‘beperkt’ als het over toeristisch Bali gaat.

Naast het losbandige uitgaansoord Kuta vind je de discrete luxe van Seminyak. De artistieke flair van Ubud staat dan weer in contrast met de ruwe natuurlijke schoonheid van de in nevels gehulde vulkanen. Sinds de inlijving van omliggende dorpjes is het kunstenaarsdorp Ubud een kleine stad geworden. Ondanks de toevloed van toerisme is de stad, gelegen tussen de rijstvelden, nog steeds gastvriendelijk en verfijnd. Je kan er enkele dagen doorbrengen, niet alleen om de musea en kunstgalerijen te bezoeken, maar ook om getuige te zijn van een van de bijzondere religieuze feesten.Easy-going stadjes zoals Amed, Lovina en Pemuteran zijn over de hele kustlijn te vinden, en net buiten de kust ligt het idyllische eiland Nusa Lembongan. De bewoners op Nusa Lembongan, onder de armsten van het land, leven vooral van de algenoogst. Het eiland ligt ver weg van het toeristische pad. Nochtans beschikt het eiland over plaatsen om te surfen (enkel voor experts) en te duiken, alsook ook een aantal prachtige stranden.Sanur tot slot heeft prachtige witte stranden en u kan er zalig flaneren langs talrijke winkels en restaurants. 

Bovendien is Bali een bijzonder gastvrij eiland, met veel aandacht voor lichamelijke en geestelijke ontspanning. Geniet van een massage op het strand of een welnesskuur in een opulente spa. De shoppingmogelijkheden zijn zo uitgebreid dat je best een extra tas voorziet. Eten en drinken gaat van de kakelverse keuken met ingrediënten van de lokale markt tot internationale specialiteiten bereid door gerenommeerde buitenlandse chefs.

Tempels in Bali hebben dikwijls net dat ietsje meer. Bali is het levende museum van de oude Indo-Javaanse beschaving, die meer dan 400 jaar geleden bestond op Oost-Java. Zo staat de Uluwatu-tempel op de rand van een klif, zo’n 200 meter boven de oceaan. Het uitzicht is uiteraard indrukwekkend, maar hou ook een oogje op de apen die het voorzien hebben op al wat blinkt en eetbaar is. De tempel van Ulun Danu ligt aan de rand van het Batur-meer, aan de voet van de flanken van de caldera.  Op 1000 meter hoogte, op de flanken van Mt Agung, ligt de moedertempel van Bali en de heiligst tempel van het eiland, Besakih. Deze tempel bleef in 1963 op miraculeuze wijze gespaard van een uitbarsting van de Agung, en wordt zo mogelijk nog meer vereerd dan vroeger. Ze ligt 1000m hoog op de helling van Mount Agung en bevat drie Hindoetempels, verspreid over de heuvel. Niet-hindoes mogen het complex niet betreden. Een schoolvoorbeeld van Balinese tempelarchitectuur is Ulun Danu Bratan, de tempel die schijnbaar drijft op het kratermeer van Bratan. Hij is gebouwd op een kleine landtong in het meer, die bij hoge waterstanden volledig gescheiden is van het vasteland. 

Mount Agung, Bali’s hoogste punt (3014m) en een echt herkenningspunt in het zuiden en het oosten van Bali, is samen met Mount Batur ‘de navel’ van Bali. De vulkaan werd volgens de mythe geboren na de splitsing van de mythische Mount Meru, het centrum van de kosmos. In 1963 barstte de vulkaan uit en legde Bali in as, inclusief 2000 slachtoffers. De beklimming van Mount Agung is alleen geschikt voor getrainde klimmers, vergezeld met een gids. Een iets eenvoudiger pad, van Redang naar Putung, halverwege op de hellingen leidt via traditionele dorpjes en biedt een spectaculair uitzicht.

De culturele topper op Bali is Tanah Lot, gelegen op een zwarte rots omgeven door zand bij laag tij en het woelige water van de zee bij hoog tij. Deze tempel gewijd aan de zeegoden lijkt de elementen te trotseren. Men denkt dat het gebouwd is in de 16de eeuw onder de beroemde Javaanse Brahman Danghyang Nirartha, die door de schoonheid van de plek werd betoverd. De rotsbasis dreigde in te storten, werd verstevigd in 1980 en een derde ervan is nu kunstmatig. De kleine klif die langs de kant van het strand loopt biedt een prachtig uitzicht.

We vergeten nog een heleboel van de Balinese schoonheden te vermelden; de lijst is oneindig ...!

 • De ideale periode om Bali te bezoeken:
  • juni
  • juli
  • augustus
  • september
  • oktober