Jodhpur

Diep in de Thar-woestijn ligt Jodhpur, de vroegere hoofdstad van de staat Marwar en de tweede grootste stad van Rajasthan.

De stad heette vroeger ook Marwar, letterlijk ‘land van de dood’, hoogstwaarschijnlijk verwijzend naar het woestijnklimaat. Jodhpur is dus een eilandje in de woestijn, doorspekt met marmeren paleizen en omringd door een enorme muur met acht stadspoorten.

Vier grote architecturale kenmerken domineren de stad. Het Umaid Bhawan-paleis, een enorm bouwwerk, was vroeger geheel de residentie van de maharajah. Het was het allereerste gebouw in India met elektriciteit en liften ; tegenwoordig is het een luxueus hotel van de Taj-groep, waar nog altijd één vleugel voorbehouden is voor de maharajah en zijn familie. Het Megrangarh-fort (rechts op de foto) is nog indrukwekkender. Deze gigantische vesting uit de vijftiende eeuw heeft muren die op bepaalde plaatsen 21 (!) meter breed zijn. Op de zelfde heuvelflank ligt Jaswant Thada (vooraan in het midden), een marmeren mausoleum uit de negentiende eeuw. De natuursteen is prachtig bewerkt, terwijl de muurpanelen opzettelijk flinterdun zijn gehouden zodat de zonnestralen het marmer bijna lichtgevend maken. Het vierde bijzondere aspect van Jodhpur is zijn kleur. Traditioneel waren de woningen van de brahmanen (de opperste kaste in het nu afgeschafte kastenstelsel) allemaal blauw geschilderd en tegenwoordig baadt zowat de hele stad in het blauw.

  • De ideale periode om Jodhpur te bezoeken:
    • januari
    • november
    • december

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!