Jaisalmer

Jaisalmer, de ‘gele stad’, zoals hij in Rajasthan genoemd wordt, rijst op uit de Thar-woestijn als een zandspiegeling.

Het leven speelt zich af binnen de muren van de citadel, die gedomineerd wordt door het goudkleurige fort. Langs de smalle straatjes van de stad vind je nog andere mooie paleizen, haveli’s, tempels en allerlei andere bewijzen van het leven in de woestijn. Zoals het een ‘goede’ Rajasthaanse stad betaamt, heeft zelfs deze fata morgana een zoetwatermeer.

Het 12de eeuwse Jaisalmer Fort is omgeven door een lange muur met talrijke bastions die helaas zijn beschadigd door water. De citadel, die toegankelijk is via grote poorten, wordt het best bezocht bij zonsondergang wanneer de gebouwen een prachtige gouden gloed hebben. Het fort is de thuisbasis van het koninklijk paleis en zeven prachtige Jain tempels. Geniet van een prachtig uitzicht over de benedenstad en de omringende woestijn van op de wallen. Het is het enige fort ter wereld dat nog bewoond wordt (in dit geval door zowat 25 % van de bevolking van de stad).

Net als alle steden in het noorden van Rajasthan, werd Jaisalmer rijk als gevolg van de ligging aan de karavaanroute die Azië met het Midden-Oosten verbond. Vanaf de 17de eeuw begon de stad uit te breiden buiten de muren van het fort: de citadel of de benedenstad van Jaisalmer. Kooplieden, bankiers en raadsleden bouwden hier prachtige haveli’s, waarvan sommige behoren tot de mooiste in de regio. De bouw was bijzonder intensief tijdens de 19de eeuw, een periode van vrede en welvaart. Drie van deze haveli's zijn open voor het publiek:

 • De 'Nathmal Haveli', gebouwd in 1885 voor een eerste minister van Jaisalmer door de broers Silavat, heeft een uitzonderlijke delicate gevel. Elk van de broers heeft één kant van het gebouw gebeeldhouwd. Let zeker, alvorens door de door twee olifanten bewaakte deur te gaan, op de trein, fiets en andere figuratieve motieven die verweven zijn in het fijne geometrische houtsnijwerk. Het enige deel van het huis open voor het publiek is een mooie kamer op de eerste verdieping, die een verzameling voorwerpen gemaakt van kameel botten herbergt.
 • De 'Patwon Ki Haveli' uit de 19de eeuw is één van de grootste en mooiste haveli’s van Jaisalmer. Ze is gelegen in een smal straatje in de benedenstad en versierd met een fijn gebeeldhouwde gevel met 60 balkons, die elk verschillen in stijl. Het sculpturale werk hier is bijzonder opmerkelijk.
  De 'Salim Singh Ki Haveli' valt op door zijn ongewoon silhouet, een soort toren waarvan de bovenste verdiepingen overgaan in een overdekte galerij. Gebeeldhouwde pauwen ondersteunen het balkon, terwijl andere gezien kunnen worden tussen de halve manen van de luifels. Er wordt gezegd dat Salim Singh Mehta, de ambitieuze premier van Jaisalmer in de vroege 19de eeuw, zijn huis uitbreidde met nog eens twee verdiepingen, maar dat de Maharawal deze had vernietigd zodat zijn paleis het hoogste huis van de stad bleef.

De zeven Jain Tempels van Jaisalmer, gebouwd uit gele zandsteen net als de andere gebouwen in het fort, huisvesten een breed scala aan prachtige witte marmeren beelden. Bijzonder opvallend zijn de tirthankara, dansers en dieren die de muren en plafonds van de Adinatha en Chandra Prabhu tempels sieren. In deze laatste, gebouwd in de vroege 16de eeuw, moet u zeker letten op de koepel die gesneden is uit één stuk marmer.

Jaisalmer staat verder ook bekend om zijn prachtige borduurwerk, waar kleine stukjes glas in zijn verwerkt. Het wordt aangebracht op kleding, textiel en portemonnees.

 • De ideale periode om Jaisalmer te bezoeken:
  • januari
  • november
  • december

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!