Jaipur

Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan staat bekend als de ‘roze stad’ omwille van de rode zandsteen die voor zowat alle oude gebouwen is gebruikt.

De Rajputs beschouwden roze immers ook als de kleur van de gastvriendelijkheid, een traditie die tot op heden blijft bestaan. Jaipur dankt zijn faam aan de astronoom-soldaat Maharajah Jai Singh, die alle belangrijke monumenten liet optrekken en daarbij ook zorgde voor een harmonieuze stadsplanning. Na een tijd vond hij zijn paleis echter te klein geworden, en verhuisde naar Amber.

Tegenwoordig is Jaipur nog steeds een stad met brede lanen en een harmonieuze architectuur, althans wat de oude stadskern betreft. De stad is – op zijn Indisch – natuurlijk wel uit zijn voegen gebarsten, maar de meeste attracties vind je nog steeds in de oude stad, met name rond het City Palace : het paleis zelf, de ‘Minaret die de Hemel Doorboort’, de astronomische site Jantar Mantar en Hawa Mahal, beter bekend als het Paleis der Winden. Het werd gebouwd in 1799, en is naast de Taj Mahal wellicht het bekendste gebouw in India. Uiteindelijk houdt het gebouw niet meer in dan de gevel – maar dan wel een bijzonder indrukwekkend exemplaar - waarachter de vrouwen van het hof zich moesten verschuilen tijdens officiële parades.

  • De ideale periode om Jaipur te bezoeken:
    • januari
    • november
    • december

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!