Angkor Wat / Siem Reap

De wereldbekende tempels van Angkor zijn de grootste attractie van Cambodja, een absolute must-see! Het complex met 100 tempels (u raakt er nooit op uitgekeken) is slechts een overblijfsel van wat ooit een nog veel groter administratief en religieus centrum was. De uitvalsbasis voor uw bezoek aan het tempelcomplex wordt Siem Reap (letterlijk “Nederlaag van Siam”). De stad dankt zijn naam aan een eeuwenoud bloedbad, vereeuwigd in steen in tal van monumenten in de omgeving.

 • Angkor Wat is, in tegenstelling tot wat de meesten denken, niet één tempel. Maar een complex van honderden tempels, verspreid op een enorm uitgestrekte site in de Cambodjaanse junglevalkte. Gebouwd tussen de 9de en 13de eeuw diende het tempelcomplex als een eerbetoon aan een reeks succesvolle Khmer-koningen. De drie mooiste tempels zijn Bayon, Ta Phrom en natuurlijk Angkor Wat himself. Het grootste deel van Angkor werd in de 15de eeuw verlaten, waarop de jungle terug bezit nam van de stad. Het zou dan tot de 19e eeuw (met de komst van de Fransen) duren vooraleer de tempels terug in de aandacht kwamen. Tot op vandaag is men nog steeds bezig allerlei nieuwe bouwwerken te bevrijden van de kruipplanten, die hardnekkig de strijd aanhouden. Vandaag prijkt de tempel op de nationale vlag van het land. 
 • Angkor Thom werd gebouwd in de 12de eeuw. Aan de zuidelijke poort staan gigantische beelden die bezig zijn met het ‘karnen van de oceaan van melk’. In een van de talrijke inscripties staat te lezen dat ‘ de stad, getooid met een paleis van edelstenen, huwde met deze koning om het universum te verwekken’. Het hoogtepunt van dit tempelcomplex, de door Jayavarman VII gebouwde Bayon (letterlijk: vier gezichten), ligt midden in de stad Angkor Thom. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Angkor. Vanop een afstand ziet de tempel er chaotisch uit, maar dichterbij gekomen zijn het vooral de meer dan 200 mysterieus glimlachende gezichten van Avalokitshvara op de 54 torens van de tempel die een onuitwisbare indruk zullen maken. De goed gepreserveerde bas-reliëfs rond en binnenin de tempel tonen het dagelijkse leven in de 12de eeuw.
   
 • Ta Prohm werd gebouwd in 1186 door koning Jayavarman VII ter ere van zijn moeder. Het was lange tijd een veilige opbergplaats voor grote schatten. Volgens de Sanskriete geschriften op de muren werden duizenden parels en waardevol goud bewaard in de tempel. De tempel is, in tegenstelling tot Angkor Wat, aardig begroeid met serieuze boomstronken. Bomen en stenen nestelen zich vreedzaam door elkaar heen en houden elkaar in stand. Deze tempel deed ook dienst als decor voor de film ‘Tomb Raider’.

Siem Reap, de moderne toegangspoort tot deze toeristische attractie, was vroeger niks meer dan een dorpje in het Cambodjaanse binnenland, toen Angkor nog onder Thais gezag stond. In 1907 werd de site weer overgedragen aan Cambodja (of anders gezegd aan Frankrijk, waarbij een Frans team van archeologen onmiddellijk begon aan de restauratie van de Bayon-tempel). Datzelfde jaar kwamen al 200 toeristen naar Angkor. De groei van het dorpje Siem Reap bleef niet uit. In 1929 werd het tegenwoordig legendarische Grand Hotel d’Angkor gebouwd, tot in de jaren ’60 was Angkor een van de belangrijkste attracties van Azië, en de site lokte bekendheden als Charlie Chaplin en Jackie Kennedy. In 1975 verdreef de Rode Khmer echter de hele bevolking uit de stad, en creërde een panieksituatie die pas in de vroege jaren ’90 bekoelde. Tegenwoordig is het Cambodja’s snelst groeiende stad, en belangrijkste toeristisch centrum.

 • De ideale periode om Angkor Wat / Siem Reap te bezoeken:
  • januari
  • februari
  • november
  • december