Marrakech

Hoewel Marrakech niet (meer) de hoofdstad van het land is, is dit vaak de eerste stad waar men aan denkt bij het horen van de naam Marokko. Dat heeft voor een groot stuk te maken met het feit dat het Marrakech van vandaag nog steeds symbool staat voor hoe Marokko vroeger was. Het betoverende oude stadscentrum heeft zijn keizerlijke en indrukwekkende uitstraling van weleer bewaard. Vandaar dat Marrakech tot één van de vier keizerlijke steden gerekend wordt.

Marrakech bestaat uit een nieuw en een oud stadsgedeelte. De Medina van Marrakech, de oude stadskern omringd door zo'n 10km aan vestingmuren, is de grootste van Marokko. De karmozijnrode kleur van de stadsmuren zorgde er voor dat men de stad al snel van de toepasselijke bijnaam 'Rode Stad' voorzag. Deze ommuring is werkelijk imposant: ze is op bepaalde plaatsen tot twee meter breed en heeft een maximale hoogte van tien meter. Zoals wel vaker is de Medina een groot doolhof van straatjes en steegjes. Ook de soeks zijn een heus labyrint. De kans dat je verloren loopt, is dan ook heel groot. Maar dan rust u maar even uit met een glaasje mierzoete muntthee. 

Het hart van de Medina wordt gevormd door een groot, levendig plein: Djema el-Fna, werkelijk een serieuze aanslag op de zintuigen. Overdag wordt dit centrale plein ingenomen door allerlei straatartiesten, dansers en kunstenaars die voor de nodige show en spektakel zorgen. 's Avonds wordt Djema el-Fna omgetoverd tot een kleurrijke markt vol eetkraampjes waarbij het haast onmogelijk is om aan de verleidelijke geuren te weerstaan. Het is een combinatie van een intense markt, een dierentuin en een carnaval. Er zijn slangenbezweerders, apentemmers, hennakunstenaars, jongleurs, verhalenvertellers, vuurspuwers, waarzeggers, dansers, astrologen, boksers, ... Even wennen aan geluiden en geuren, maar een onvergetelijke ervaring verzekerd!

Een van de bezienswaardigheden van (de Medina van) Marrakech is de Koutoubia moskee. De Koutoubia moskee verrees samen met de rood-roze minaret die 77 meter hoog is. Deze toren met vier verschillende versierde zijden werd op het einde van de twaalfde eeuw voltooid.

Naast de oude stadskern beschikt Marrakech ook over een nieuw stadsgedeelte dat buiten de oude stadsmuren ligt. In Guéliz of de nieuwe stad bevindt zich de Majorelle tuin. In 1947 ging de tuin open voor het grote publiek en werd de tuin ingericht door de beroemde ontwerper Yves Saint Laurent. De tuin bestaat uit plantsoorten die afkomstig zijn uit vijf continenten. De nadruk ligt voornamelijk op verschillende cactussen, palmbomen, bamboesoorten en waterplanten. Het geheel is opgefleurd met fonteinen en banken. In het voormalige atelier, een felle paarsblauwe villa, van de kunstenaar is nu een klein kunstmuseum ondergebracht.

  • De ideale periode om Marrakech te bezoeken:
    • april
    • mei
    • augustus
    • september

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!